Efter millionsalg og toppost i international ledelse: Danske John Wainer har sagt op for at begynde helt forfra med nyt firma

Efter millionsalg af danske Wizdom og international topstilling hos opkøberen LifeTiles, trækker John Wainer sig nu tilbage til en helt anden tilværelse. Sammen med to andre har han stiftet et nyt selskab med ham selv som direktør. "Jeg følte, at jeg havde brug for noget andet, og under corona har der været rig lejlighed til at tænke over det," siger han til Computerworld, Alexander Haslund.

Danske John Wainer har sagt sin stilling op hos LifeTiles, hvor han efter millionsalget af Wizdom røg til tops i den internationale ledelse. I stedet er hans hverdag med ét vendt 180 grader på hovedet. John Wainer, der tidligere var direktør for Wizdom i knap 20 år, har i en alder af 54 år på ny kastet sig ind i iværksættermiljøet som medstifter af IoT-selskabet Ambiant. Ambiant blev stiftet for ganske kort tid siden, og nu er John Wainer medejer af selskabet og samtidig udnævnt som direktør.

Inden for de sidste uger er det gået hurtigt, hvor John Wainer ud over at være blevet direktør også har fået en tredjedel af ejerskabet af Ambiant. "Nu har vi lejet nogle lokaler på Gammel Kongevej (på Frederiksberg i København, red.), som vi indretter og sætter i stand," siger han til Computerworld. Den drastiske belslutning om at begynde helt forfra med en virksomhed blev taget under corona-nedlukningen, hvor John Wainer fortæller, at han havde god tid til at overveje sin situation. "Jeg har i længere tid tænkt på, at jeg gerne ville tilbage til at have mere hands on og være med til at bygge noget op. Det har været en rigtig spændende tids hos LifeTiles, men jeg følte, at jeg havde brug for noget andet, og under corona har der været rig lejlighed til at tænke over det," siger han og fortsætter: "Jeg kunne sagtens trække mig tilbage med min familie. Men jeg kunne mærke, at det skulle jeg ikke. Jeg skulle hellere ikke bare investere mine penge."

Læs mere om salget af Wizdom her: Efter salg af Wizdom stopper John Wainer som direktør efter næsten 20 år: Succesfuld earn-out sender ham til tops med millioner

Her er holdet bag den nye virksomhed

Efter et par år i topledelsen hos den australske intranet-kæmpe LiveTiles, stod det klart for John Wainer, at han skulle noget helt andet. "Jeg skulle tilbage til at have en sjov hverdag med nogle gode mennesker og bygge noget op igen. Gennem en fælles ven har jeg i løbet af den seneste tid rådgivet og hjulpet til med forme en ny IoT-virksomhed, og der kunne jeg mærke, at det brændte jeg virkelig for," siger han og fortsætter "De spurgte, om jeg var interesseret i at komme fuldgyldigt med på rejsen, og det var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle."

Bag Ambiant står blandt andre Michael Lindberg, der er CTO i den nyetablerede virksomhed med en fortid hos Microsoft inden for IoT-løsninger. Ifølge John Wainer kommer Michael Lindberg med styrker og kompetencer i IoT-teknikken, og hvad det kan bruges til, mens deres fælles ven Jess Lassen, der er blevet chief product officer, har forståelsen og ekspertisen omkring produkterne, forklarer John Wainer.

Har ikke investeret egne penge i selskabet

De tre er ligeværdige ejere, og på trods af at John Wainer har sikret sig en god milliongevinst på salget af Wizdom, har han endnu ikke skudt penge i foretagendet. "Vi er kommet i den heldige situation, at vi allerede har tre større kunder. Så der har ikke været brug for at skyde nogen penge ind i det. Og jeg skal heller ikke bare komme med penge for at komme med penge. Men hvis der bliver brug for det, så ser vi på det," siger han og fortsætter: "Økonomien løber rundt, men vi får ikke løn som hos en traditionel it-virksomhed."

John Wainer ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge han har fået med fra salget af Wizdom, der blev solgt for omkring 210 millioner kroner. Men af hans holding-selskab fremgår en opskrivning fra 30. april 2020 på knap 41 millioner kroner. "Endelig kunne jeg bringe især det kommercielle til bordet, om hvordan man etablerer en virksomhed op og skalerer den," siger han.

Læs også: Derfor slog John Wainer og co. til og solgte Wizdom efter 18 år: "Det giver bare god mening og passer så godt"

Her er Ambiants IoT-løsning

Ambiant står mere konkret bag IoT-platform baseret på Microsoft Azure målrettet, hvad John Wainer kalder for smart buildling-området. Platformen skal binde virksomhedernes forskellige IoT-devices og data sammen og er blandt andet tænkt til at kunne tælle mennesker i en bygning ned til enkelte afdelinger, optimere rengøring, varme- og vand-forbrug, parkeringspladser osv.

"Det er fascinerende at snakke om intelligente bygninger, der kan lære og optimeres ved hjælp af sensorer og data. Vi har ikke alle scenarierne for, hvad man kan gøre, men det kommer vi meget nærmere, når vi arbejder med virksomhederne. Det er super interessant og helt konkret brug af data, hvor jeg tidligere har været vant til en mere blød videndeling," siger John Wainer.

Han hæfter sig samtidig ved, at coronakrisen har skubbet til udviklingen inden for brugen af IoT: "Det spiller godt ind i en agenda om at bruge IoT til at få smartere bygninger og blive klogere på data. Eksempelvis at have styr på, hvor mange folk der er på kontoret, i kantinen eller andre afdelinger, afspritning af områder, energioptimering, samt det at hjælpe virksomheder med at åbne kontorerne op ved hjælp af data og en generel forberedelse om, at vi nok kommer til at arbejde anderledes i fremtiden," siger han.

Læs også: Direktør i dansk it-firma med succes arbejder helst ikke mere end 40 timer om ugen

Nu skal der knokles

Ambitionen for Ambiant, der primært vil målrettet sig større virksomheder med smart building-løsninger, er at blive en markant spiller på det område. "Ambitionen er at blive internationale. Det har jeg prøvet før, og jeg føler, at jeg har opskrift på det. Men det skal være i et tempo, hvor vi kan levere en høj kvalitet til kunderne, og hvor vi har tiden til at bygge produktet bedre sammen med kunderne. Nu bliver det trykprøvet hos tre meget forskellige kunder, og så regner vi med at skrue op for marketing til januar," siger han. Ind til videre består Ambiant kun af de tre stiftere plus ekstern hjælp i form af freelancere, når der er behov for det.

Over det første halvår forventer John Wainer, at der skal hentes nogle nye profiler, men derudover holder en de strategiske mål og investeringer tæt til kroppen. Men der skal fart på, forstår man. "Vi vil prøve at accelerere det så hurtigt som muligt, men det handler ikke bare om at skulle sælge Ambiant videre. Min erfaring siger mig, at man kan få succes med de rigtige mennesker, der er her af de rigtige årsager. Og så er det ufatteligt vigtigt at starte rigtigt med produktet og kunderne. Hvis man ikke gør det, så falder kvaliteten lige så snart, man begynder at have succes. Vi skal undgå at begå en masse af de fejl, som vi selv har begået og lært af gennem årene," siger han og tilføjer: "Lige nu skal der dog mest af alt knokles."

Læs også: Dansk it-selskab solgt for 220 millioner kroner: "Vi har ikke forsøgt at gøre det til noget, der kunne skydes af inden for en årrække"